Nanotoksikologi

Nanopartikler har umådeligt mange anvendelsesmuligheder, og nanoteknologi er efterhånden mange steder. Takket været deres lille størrelse har nanopartikler helt unikke egenskaber, der giver os muligheder, som partikler af større skala aldrig vil kunne give. Men som brugen af nanopartikler stiger, øges risikoen for at partiklerne kan beskadige enten miljøet og naturen eller vores helbred. Netop fordi de opfører sig anderledes. Derfor skal vi blive bedre til at risikovurdere brugen af nanomaterialer. Nanotoksikologi omhandler netop de potentielle skadelige påvirkninger fra partikler i nanoskala.

I det nedenstående vil du kunne læse mere om tre nanotoksikologiske emner:

  • Aerosolforurening
  • Nanopartikler i solcreme
  • Risikoen ved tatoveringer.

Aerosolforurening


Luftforurening af forskellig art er noget, vi hører meget om i dag. Vi vil her fokusere på aerosolforurening, som er et af de mest udbredte og alvorlige problemer, fordi det kan have store sundhedsmæssige konsekvenser. 

Læs videre her

Solcreme

Uanset om du slikker sol på stranden, vandrer i bjergene eller ræser en tur ned af pisterne i Alperne, udsættes kroppen for UV-stråler. UV-stråler kan forårsage at huden mørknes og brændes. Den ultraviolette stråling kan ligeledes skade DNA'et i hudens celler, hvilket kan forårsage mutationer, der kan føre til hudkræft.

Læs videre her

Tatoveringer

Tatoveringer har længe været praktiseret i forskellige kulturer over hele verden og bliver mere og mere almindeligt og udbredt i Vesten. Blækket, der anvendes til tatoveringer, består af pigmenter sammensat af nanopartikler og indeholder derudover de samme nikotinstoffer, der findes i det tobak, vi fx bruger til cigaretter. 

Læs videre her

Artikler

- Når småt ikke er godt
- Fagbevægelsen er bekymret
- Samarbejde om sikkerhed
Sådan beskytter du dig


Øvelse 1: Virker din solcreme? 

Øvelse 1: Virker din solcreme?

Læs mere her

Øvelse 2: Blomsterfarvning

Blomst
Foto:Jesper Rais, Experimentarium

Læs mere her

Nanopartikler og hjertekarsygdom

Indånding af små partikler og særligt nanopartikler fra luftforurening og i arbejdsmiljøet er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdom. Forskning viser, at indånding af partikler udløser et såkaldt akutfaserespons.

Akutfaseresponset er kroppens naturlige svar på en lokal inflammationstilstand, f.eks. en virusinfektion, en bakterieinfektion eller astma. Ved et akutfaserespons stiger eller falder koncentrationen af en række proteiner i blodet. Når blodets koncentration af proteiner som CRP og SAA er forhøjet gennem længere tid, er det en kendt risikofaktor for hjertekarsygdom. Det skyldes blandt andet, at akutfaseproteiner gør det sværere for kroppen at udskille kolesterol.

Kolesterolet ‘sidder fast’ i de såkaldte ‘skumceller’ i væggen i blodårerne. På den måde fremmer akutfaseresponset åreforkalkning og øger risikoen for hjertekarsygdom.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Hvad er nanomaterialer?

Et nanomateriale er jf. EU’s definition et naturligt stof, et biprodukt eller et teknisk produceret materiale, der indeholder frie, agglomerede (løst sammenklumpede) eller aggregerede (stærkt bundne eller sammenkittede) partikler, hvor mindst 50 procent af partiklerne har mindst én dimension i området 1-100 nanomenter.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø