Nanomaterialer


Introduktion til Nanomaterialer
Nanomaterialer består af partikler med en størrelse fra 1-100 nm. Nanomaterialer er dog ikke noget, der kun fremstilles i et laboratorium. 
Naturlige nanomaterialer, med deres nærmest magiske effekter og egenskaber, har altid eksisteret, og i virkeligheden er langt de fleste menneskeskabte nanomaterialer inspireret af, hvad der allerede
eksisterer i naturen.

Et naturligt nanomateriale opfylder tre kriterier: Det kommer fra naturen, det er på ingen måde blevet muteret eller ændret af mennesker og har ekstraordinære egenskaber på grund af dets nanostrukturer..

Nogle af de nano-fænomener fra naturen mennesket har observeret og prøvet at genskabe, er fænomener som lotusblomstens vandafvisende blade, sommerfuglevingens fantastiske farver,
edderkoppespindets utrolige trækstyrke og gekkoernes klæbrige fødder, som gør at de kan sidde på alle slags overflader og i alle retninger uden at falde ned.
 

Denne metode med at udnytte og genskabe naturens løsninger kaldes bionik. Se evt. Biotech Academy’s film om bionik, under projektet “Ekstremt liv”.

Hvad er det så ved disse planter og dyr, der giver disse ekstraordinære egenskaber? Det er her nanoverdenens forunderlige effekter kommer ind i billedet.

Naturlige nanomaterialer

Lad os kigge lidt nærmere på lotusblomstens blade. Bladene har en bestemt nanostruktur, som gør det superhydrofobt. Hydrofob betyder vandafvisende, modsat hydrofil, som betyder vandelskende.

Læs videre her

Menneskeskabte nanomaterialer

Alt organisk materiale indeholder kulstof, der er et grundstof. Kulstof findes kun i naturen i form af diamanter og grafit, som vi fx. bruger til blyanter. Grafit har en meget speciel krystalstruktur, der består af to-dimensionelle lag stablet ovenpå hinanden som papirark i en bunke, og er sammenholdt af intermolekylære kræfter. Hvis man fjerner alle lag undtagen ét, får man stoffet grafen, der netop er et enkelt to-dimensionelt lag, og dette gør grafen til et ægte 2D-materiale.

Læs videre her

Biologiske nanomaterialer

Mælk er en kolloid og kan faktisk betragtes som et biologisk nanomateriale. Mælk er hvidt, da det indeholder fedt og proteiner, heraf er 80% af proteinindholdet kasein.

Læs videre her

Artikel:

I nanotidsalderen er det først fremmest er vores forestillingsevne, der begrænser os


Øvelse: Forsøg til nanomaterialer - Solnedgangen
Nanomaterialer

Læs videre her