Nanomedicin

Nanomedicin er den medicinske anvendelse af nanoteknologi. I dag anvendes nanomedicin til at forbedre behandlinger og liv hos patienter, der lider af en række sygdomme såsom brystkræft, forhøjet kolesteroltal, sklerose, kroniske smerter og astma. 

I dette afsnit vil vi se lidt nærmere på, hvad nanomedicin egentlig er, hvordan det anvendes i dag, og hvordan det vil blive anvendt i fremtiden. 

Først og fremmest kan vi spørge os selv, hvorfor det overhovedet er interessant at investere tid og penge i udviklingen af nanomedicin? Lad os tage et eksempel. Har du nogensinde forsøgt at håndtere og manipulere et stykke dobbeltstrenget DNA med dine fingre? Nej, det ville være umuligt, da DNA er så utroligt småt, at vi ikke kan se det med det blotte øje. Derfor har vi behov for noget, der er meget mindre og har langt højere specificitet. Dvs. noget
der er langt mere præcist end vores fingre, som vil kunne behandle de små molekyler i kroppen. Det er netop her, at nanomedicin er rigtig brugbar. Vi bruger derfor nanoteknologien som værktøj for lægemidlet.

Drug delivery - få lægemidlet frem

Når vi taler om nanomedicin, kan vi ikke undgå at støde på ordet drug delivery . Drug delivery er metoden eller processen, hvorved et lægemiddel transporteres et ønsket sted hen i kroppen, for dermed at have en terapeutisk effekt. Lad os som eksempel tage kræft.

Læs videre her

Lægemidlets vej gennem kroppen

Medicin kan komme i mange former, for eksempel injektioner, sprays, plastre, piller eller tabletter. Mange lægemidler, som blandt andet peptider, proteiner, antistoffer og gen-baserede stoffer, er svære at levere oralt, gennem næsen eller gennem andre inhalerings-veje.

Læs videre her

Artikel: 

Nanomedicin er et præcisionsvåben mod alvorlige sygdomme

Øvelse 1:
Pillefremstilling

Piller

Læs videre her

Øvelse 2: Opløsningshastigheden for hovedpinepillerTREO

Læs videre her


https://www.nanotechacademy.dk/nanomedicin
20 JUNI 2024