Tatovering

Tatoveringer har længe været praktiseret i forskellige kulturer over hele verden og bliver mere og mere almindelige og udbrede i Vesten. Blækket, der anvendes til tatoveringer, består af pigmenter sammensat af nanopartikler og indeholder derudover de samme nikotinstoffer, der findes i den tobak, vi f.eks. bruger til cigaretter.

Tatoveringsblæk kan vandre
Nogle af nanopartiklerne i tatoveringsblækket vil i løbet af få dage bevæge sig fra huden og ind i blodbanerne, hvor de vil blive transporteret rundt i kroppen og herefter ophobe sig i lymfeknuderne. Får man derfor en grøn tatovering på underarmen, kan den lymfe, der sidder i armhulen, blive grøn.

Tatovering
Nanopartiklerne i tatoveringsblækket transporteres via blodet og deponeres i regionale lymfeknuder.

Skal min tatovering farvelægges?
Der er stor forskel på om blækket er sort, grønt, rødt eller hvidt. Forskellen ligger, udover i farven, i størrelsen af nanopartiklerne, der udgør pigmentet for den enkelte farve. Sort pigment indeholder de mindste nanopartikler, hvidt pigment de største og de farvede ligger et sted derimellem.

Det anbefales, at man helt holder sig fra røde tatoveringer og blandingsfarver med rødt. Det røde blæk indeholder asofarvestoffer, og denne type farvestof er særligt allergifremkaldende.

Når tussen skal fjernes
Tatoveringen blev ikke som ventet, den er for synlig, den er dårligt udført, eller den viser et uønsket citat eller navn. Grundene til at folk fortryder deres tatoveringer er mange. Tatoveringer kan med tiden blive et dagligt irritationsmoment, og derfor vil mange have dem fjernet igen.

Dette kan gøres med forskellige metoder, bl.a. ved hjælp af laser og syre. Ved syrebehandling ætses pigmentet væk med kraftig syre, som stikkes ind i huden. Dette medfører at både pigmentet, men også huden forsvinder, hvilket giver ar.

Ved laserbehandling brændes farvepigmentet i huden af, da pigmentet ligger som små korn, hvor den sorte farve for eksempel er kulstof. Ved at udføre strålebehandling med små korte impulser, undgår man at huden varmes op og ardannelsen bliver på den måde mindsket.

Det er både dyrt og smertefuldt at få fjernet en tatovering. Det kan derfor være en god ide at tænke sig om en ekstra gang, inden man får tatoveret kærestens stjernetegn på underarmen.

Vi har set et par udvalgte eksempler på, hvordan nanotoksikologi kan være en naturlig del af hverdagen. I har nu mulighed for selv at undersøge og diskutere, hvordan nanotoksikologi ellers har indflydelse på dagligdagen i hjemmet, i skolen, på ferien eller et helt fjerde sted.